DUĆAN BAJKI

Dobrodošli u moj mali alhemijski dućan bajki i priča, vrstu prodavnice koju sam oduvek želela da vodim. Pripovesti i bajke u dućanu biće utkane u raznovrsne materijale i mnoga obličja, a sve u skladu sa zvezdanim vremenom, i tradicionalnom simbolikom samih materijala. Dućan bajki je i ogledalo i rezultat mog dugogodišnjeg interesovanja za alhemijska predanja o kristalima, dragom i poludragom kamenju, višedecenijskog proučavanja astrološke tradicije, kao i moje večne ljubavi prema nakitu.

AUTORKA: ©MILANA VUJKOV

UMETNIČKI PREDMETI IZ DUĆANA BAJKI SU TRENUTNO NEDOSTUPNI VAN SRBIJE DOK SE VEBSAJT NE AŽURIRA ZA DIGITALNU PRODAJU.


Filozofija svetlosti moja je prva kolekcija alhemijskog nakita, sadrži šesnaest vrsta dizajna, i posvećena je karakteru naših kristalnih srodnika, njihovog odnosa sa prirodom svetlosti – njenog prisustva i njenog odsustva, kao i njenog prostiranja unutar kristalnih tela, refleksije i transformacije u skladu sa perspektivom posmatrača. Poruke koju nam svetlost prenosi u tom procesu – zvezdanog koda učitanog u u sferi kristala. Kolekcija je moj dar Anđeoskom carstvu.

Priroda je instrument moja je druga kolekcija alhemijskog nakita, posvećena senzualnim užicima života na Zemlji — u njihovoj potpunoj fenomenološkoj jednostavnosti i ontološkoj veličanstvenosti. Sastoji se od osam vrsta dizajna, i posvećena je majčinstvu – mojoj sopstvenoj majci i baki, svim majkama, kao i hermetičnim misterijima ruže. Kolekcija je moj intimni dar Majci Zemlji, našem vernom sidru u nebeskim olujama & svim ciklusima naših života.


DODATNE INFORMACIJE & BRIGA O kristalIMA

Obožavam sve kristale i dragulje, radujem se njihovim oblicima i bojama, poštujem ih kao čuvare zemaljskih priča. Oni su istovremeno sasvim arhetipski i sasvim lični, obuhvataju sve što je otelotvoreno u zemaljskoj formi, budući da su prvobitni stanovnici naše planete. Kristali su savršeni pripovedači, kojima možemo poveriti tanano tkanje duboko dirljivih priča o postojanju, u jasnoj, neopterećenoj formi. Trenutno se isključivo bavim dizajnom nakita, međutim, planiram rad i sa drugačijim formama. Kod poludragog kamenja izuzetno mi je bitan kvalitet samog materijala. U narednim kolekcijama želim da uključim i druge prirodne materijale, kao i dizajn odevnih predmenta, a sve u skladu sa idejom o Dućanu bajki i priča. Što se brige o kristalima tiče — ne zaboravite da s vremena na vreme čistite svoje kamenje. Ono sakuplja elemente iz životne sredine, kao i mi. Svako ima svoj način čišćenje kristala. Što se mene tiče, koristim najjednostavniji metod, mlaz hladne vode (osim ako nije u pitanju blago obojen kamen), a ponekad ih i ostavljam kod prozora na dan punog Meseca, da malo uživaju u lunarnoj kupki. Umivanje i dremanje ih obnavlja, kao i ljude. Dim žalfije, koji se koristi u mnogim kulturama za fizičko i ritualno čišćenje prostora, takođe može odlično da posluži, posebno sa kamenjem koje ne treba prati (i sa njim se tuširati) zbog mogućeg gubitka boje (farbano kamenje). Za sada, što se tiče kamenja u mojim kolekcijama – izbegavajte vodu samo sa crvenim koralima u kolekciji Filozofija svetla.

Napomena o odgovornosti (disclaimer) – Narukvice u Dućanu bajki i priča su inspirisane misterijima naših kristalnih srodnika. Njihova priča je simbolička, arhetipski obrazac na koji pripovest ukazuje pomaže u osvešćavanju naših životu, ukazuje na puteve transformacije, na delove postojanja koji traže balansiranje i isceljenje. Njihove boje, poreklo i teksture nam donose radost, koja je sama po sebi moćan eliksir – alhemija svakog primerka proizilazi iz karaktera samog kristala/kamena, kao što je slučaj i kod ljudi. Molim Vas, imajte na umu da iako se kao autorka pridržavam svih svojih astrološkog znanja prilikom izrade ovih unetničkih dela, ona su ipak samo umetnost koja je u skladu sa mojim ličnim uverenjima i treba ih i sagledavati kao takve – a ne kao magijsko sredstvo ili kao lek, jer nisu predviđena da to i budu.

%d bloggers like this: